Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford universiteit hebben een manier gevonden om in de longen van muizen genenparen die iets te maken hebben met kanker, te modificeren, en dan nauwgezet de individuele cellen van de daardoor ontstane tumor op te volgen.
Die gecombineerde techniek zou het onderzoek naar kanker en de ontwikkeling van medicijnen dramatisch kunnen versnellen. Het werk zou onderzoekers eindelijk kunnen toelaten om de genetische verscheidenheid die gevonden wordt bij tumorcellen van buiten het labo, bij patiënten, na te bootsen en vervolgens te bestuderen.
Kankercellen hebben mutaties die hen toelaten zich ongeremd te delen en ons immuunsysteem te ontwijken. "Menselijke kankers hebben niet slechts één mutatie in het onderdrukkingsmechanisme van tumoren, ze hebben combinaties van dergelijke mutaties.
De vraag is, hoe werken verschillende gemuteerde genen samen met elkaar, of hoe werken ze niet samen?", zei Monte Winslow, een geneticus aan de School of Medecine van Stanford University en een van de auteurs van de nieuwe studie, op de website van Stanford. (VRTNWS)